Bericht geplaatst op:
06 juli 2012

De metafoor van de vlinder

In de hieronder beschreven metafoor kan je lezen, dat de strijd ‘toelaten’ een normaal proces is dat ten grondslag ligt aan gezondheid en welzijn. Vaak leunen we echter op anderen om onze emoties van angst te beheersen, of gaan we mensen of situaties vermijden om niet te moeten voelen.
Is het vermijden van onaangename emoties een bijdrage tot jouw geluk?

Een man vond een cocon van een nachtpauwoog. Hij nam die mee naar huis zodat hij de vlinder uit de cocon zou zien komen.
Op de dag dat er een kleine opening verscheen, ging hij uren zitten kijken hoe de vlinder worstelde om zijn lijf door dat kleine gaatje te persen. Op een gegeven moment boekte de vlinder geen vooruitgang meer. Het leek alsof hij zo ver was gekomen als hij kon, en niet verder kon. Hij leek vast te zitten.
Toen besloot de man de vlinder te helpen. Hij pakte de schaar en knipte de rest van de cocon open. De vlinder kwam nu gemakkelijk naar buiten, maar zijn lijf was opgezwollen en zijn vleugels waren klein en verschrompeld. De man bleef toekijken in de verwachting dat de vlinder elk moment zijn vleugels zou uitspreiden en dat het lijf geleidelijk normale proporties zou krijgen. Maar er gebeurde niets! De kleine vlinder kroop de rest van zijn leven rond met een opgezwollen lijf en verschrompelde vleugeltjes - nooit in staat te vliegen.
Wat de man met al zijn hulpvaardigheid en ongeduld niet begreep, was dat de nauwe cocon en de strijd die de vlinder moest leveren om door de kleine opening te komen, nodig waren om vocht in het lijf van de vlinder naar de vleugels te stuwen, zodat het diertje klaar was om op te stijgen op het moment dat het zich van zijn cocon had bevrijd.
De vrije vlucht was pas mogelijk na de strijd.
Door de vlinder zijn strijd te ontnemen, ontnam de man de vlinder ook zijn gezondheid.
(Bron: Acceptatie en commitment-therapie; Georg H. Eifert, John . Forsyth.)